След „Воден – Ири Хисар“ организираха изложение на ловни трофеи и в ДЛС“Росица“
След „Воден – Ири Хисар“ организираха изложение на ловни трофеи и в ДЛС“Росица“ / СЦДП
Десетки горски и ловни деятели, граждани и официални лица уважиха станалия вече традиционен преглед на трофеи от благороден елен, добити на територията на Северноцентралното държавно предприятие – съобщават от пресслужбата на институцията.  Домакин на тазгодишното събитие е било ДЛС „Росица“, като в местността „Лъгът“ са експонирани 42 екземпляра от ловен сезон Септември-2017. Най-впечатляващият трофей бе с тегло 15.340 кг, добит на територията на ДЛС Попово.

„Надявам се традицията, която създаде Северноцентралното държавно предприятие със своите ловни стопанства да продължи и приканвам колегите от цялата страна да се присъединят“, каза при официалното откриване изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов.

103 рога на благороден елен, намерени на територията на ДЛС „Росица“, са белег за по-здрава популация

Изложението откриха домакините - директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов и директорът на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов, в присъствието на инж. Гогов, на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и великотърновския зам.-областен управител Ивета Кабакчиева. Сред гостите бяха директорите на Североизточното и Северозападното държавно предприятие, директорите на Регионалните дирекции по горите във В. Търново и София, директорите на ловни и горски стопанства от областите Габрово, Русе, Разград, Силистра, В. Търново.

На събитието присъстваха и ловните водачи от стопанствата, като по време на огледите всеки от тях обоснова причините да разреши за отстрел дадения екземпляр. Основен принцип е да се запазват силните и перспективни за популацията животни, категорични са ловните деятели.
 

След Воден  Ири Хисар организираха изложение на ловни трофеи и в ДЛСРосица
netinfo


Смисълът на подобни изложения е именно да се увеличава културата на отстрел, обясниха организаторите. „Имаме вече всички основания да кажем, че ловуването може да бъде средство за манипулиране, в положителна посока, на популацията. И когато го използваме умело и разумно, успехите са неминуеми“, категоричен бе инж. Иван Степанов, който подчерта, че у нас стопанисваме най-високопроизводителните местообитания на благороден елен в Европа и света.

По неговите думи, ловците също вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел.

След Воден  Ири Хисар организираха изложение на ловни трофеи и в ДЛСРосица
netinfo


Рядко се виждат трофеи, като показаните в Лъгът, сподели областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. „Те показват, че сме европейци и като институции все по-добре се справяме със задълженията си.  Да си горски е чест, вие сте хората, които опазвате нашите гори и нашия дивеч, вашата професия е велико призвание. Вярваме ви и разчитаме на вас!“, обърна се г-н  Хюсмен към заетите в сектора.

Директорът на Северноцентралното държавно предприятие инж. Миланов поздрави двамата инициатори, поставили началото на подобни изложения у нас – директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов.