Седемчленна фамилия алоджии с условни присъди за неплатени данъци
Седемчленна фамилия алоджии с условни присъди за неплатени данъци / netinfo
Седемчленна фамилия алоджии с условни присъди за неплатени данъци
80063
Седемчленна фамилия алоджии с условни присъди за неплатени данъци
  • Седемчленна фамилия алоджии с условни присъди за неплатени данъци

Условни присъди от по 1 година с 3 години изпитателен срок и глоби от по 500 лв. постанови Окръжен съд-Разград за седем човека в роднински връзки. И за седмината от Китанчево обвинението бе недекларирани и неплатени данъци, а за три от жените – и за неправомерно получаване на детски надбавки. Процесът бе от типа „алоджийски“ – за получаване на пари от различни чужди граждани срещу обещания за женитба и жалби за тежко социално положение. Подсъдимите твърдяха, че по-голямата част от парите са получили от двама свои роднини от Германия, разследване срещу тях в европейската държава станало повод и за разследването срещу роднините им в България. Днес в съда стана ясно, че делото в Германия срещу братята Ерсин и Мерсин Джеват е завършило с оправдателни присъди. Съдът в Разград обаче не прие предложението на адвоката на седмината, че трябва да се приспаднат парите от двамата братя.

Според обвинителния акт и присъдата Джеват Юсуф от 2011 до 2013 г. включително не е декларирал и платил 3968,80 лв. данъци за доходи от чужбина; жената, с която живее на съпружески начала Ани Иванова – 6359,94 лв.; майка му Анифе Юсуфова – 3427,36 лв.; Ася Демирева – сестра на Джеват – 5349,06 лв.; Гюлдениз Хюсеин, която живеела на съпружески начала с Мерсин Джеват – 9495,06 лв.; Тюркян Ахмед, която живеела на съпружески начала н Ерсин Джеват – 6127,37 лв. и Севджихан Джеват – дъщеря на Джеват – 4304,15 лв. За Ани, Гюлдениз и Тюркян имаше обвинение и за подаване на документи с невярно съдържание пред социалните служби.

Седмината трябва да платят и разходите на ОДМВР-Разград за разходите на досъдебното производство – 886,83 лв.  и съдебните разноски в размер 180 лв. Присъдата са съдебния състав с председател Доротея Иванова подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.