/ ThinkStock/Getty Images
Второкласници от Основно училище "И.С.Тургенев" в Разград събраха "бабините илачи" при простуда и грип в електронна книжка. Тя е изработена в рамките на конкурса "Природата - извор на живот", организиран по повод патронния празник на учебното заведение, съобщиха от ръководството на училището.

Инициатори на идеята да бъдат проучени и записани бабините рецепти е на класния ръководител на децата Сийка Маринова и преподавателя по целодневна организация на учебния ден.

Децата са разказали как в миналото хората са се предпазвали и лекували от тези болести с народни рецепти. "Разлиствайки"  електронната книжка читателите ще научат, че срещу упорита кашлица са пиели сок от ряпа с мед, правели са чайове от различни билки, а на гърдите са слагали компреси.

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха (ВИДЕО)

При лечение се придържайте към предписанията на лекарите, но не забравяйте, че природата не е храм, а работилница и човекът е неин работник, съветват учениците.

Според класния ръководител на второкласниците поводът за изработването на книжката освен епидемичната обстановка в страната е и това да се покаже, че природата наистина може да бъде извор на живот - с нейните дарове човек може да подобри здравето си. Идеята ни беше също децата да разберат, че бабините илачи са безценен източник на здраве, тъй като са изпитани във времето и се основават единствено на природните блага, допълва Маринова.

По повод патронния празник на ОУ "И.С.Тургенев", който тази година е преминал в електронна среда, са организирани и други интересни инициативи. 

Дейностите в Тургеневите дни са поместени в интерактивен продукт, с който се запознали виртуалните приятели от e- twining общността в далечна Барселона и Одеса.
БТА