/ iStock/Getty Images
Увлечените по старогръцката митология знаят добре какво е амброзия – храната на боговете от Олимп, която дава безсмъртие.
 
Интересното е, че „храната за безсмъртие“ се среща в различни митологии. Поддържа се идеята, че само хранейки се с тази специална храна и пиейки от вълшебен нектар, боговете поддържат своя вечен живот.
 
Амброзията или „еликсирът на живота“ е най-близък до нас от старогръцките легенди и митове. Освен че дава безсмъртие, амброзията се ползва и за лечение и защита.
 
В амброзия бил потопен и Ахил, но петата, за която го държала майка му, останала незащитена и така той бил повален по-късно от самия Аполон. Оттук идва и изразът „ахилесова пета“ - уязвимо място.
 
И Омир разказва в „Одисея“ за този „божествен“ хранителен режим, съставен от нектар и амброзия.
 
В древните митове има различни обяснения за произхода на амброзията. На някои места пише, че приемната майка на Зевс – козата Амалтея, изливала амброзията от рогата си. Освен от нея обаче, амброзия можело да се набави от различни краища на света, благодарение на всеотдайни гълъби.
 
Те събирали различни съставки и Зевс ги превръщал в безценната храна.
 
За тези гълъби разказва и една тракийска легенда от нашите земи. Според нея всяка година в началото на лятото Зевс изпращал гълъби в непристъпните части на Западна Стара планина.
 
Тук те откъсвали по стрък от билката Калуна (calluna), отнасяли я на Олимп и Зевс я добавял към амброзията.
 
„Защо го правиш“, попитал един от гълъбите.
 
„За да мислят за повече красиви неща“, отговорил Зевс.
 
Цялата рецепта за амброзията така и не е открита, но билката Калуна е на една ръка разстояние, под формата на удобни таблетки.

 

Приемът на тази билка доказано води до успокояване на нервната система. Отразява се добре при паническо разстройство и страхова невроза. Етеричните масла, които се крият в красивите цветове на Калуната помагат при проблеми със съня.
 
Обикновено се говори за невроза когато човек изпитва неудовлетворение, вътрешно напрежение и тревожност, които не отговарят на обективните обстоятелства в живота му. Признаците са най-различни – лесно избухване или тревожност, необуздан нрав, невъзможност да се изпита щастие или удовлетворение от живота.
 
Тези състояния не са заплаха за здравето (стига да не се задълбочат), но пречат на качествения живот и щастието.
 
Ето защо билкови продукти като Калуна могат да се включат в пътуването към щастието.
 
А и я използват богове, както се разбира и от видеото по-долу: