Първи жалби в РИК-Разград
Първи жалби в РИК-Разград
Районната избирателна комисия в Разград уважи една от засега петте подадени от старта на предизборната кампания жалби за изборни нарушения.
Всъщност тя е подадена два пъти от Димитър Димитров от Коалиция „Обединени патриоти” – по електронна поща и лично, но съдържа два сигнала, единият от които е уважен на вчерашното заседание на РИК – обясни говорителят на комисията Савина Миткова. Той е свързан с поставяне на агитационни материали на нерегламентирани за това места в десет селища: Брестовене, Медовене, Задруга, Острово, Каменово, Йонково, Лудогорци, Завет, Исперих и Кубрат. РИК указва на кметовете на трите общини, в които са населените места - Завет, Кубрат и Исперих - да предприемат необходимите действия за премахването на агитационните материали, поставени на нерегламентираните за целта места.
Реакцията на втория сигнал в жалбата на Димитров не е описана в решението на РИК, по думите на Савина  Миткова комисията е приела, че е не е компетентна по тази жалба. Сигналът е изпратен и до ЦИК, където обаче също още няма произнасяне, а в онлайн регистъра на комисията жалбата не е публикувана, вместо нея е качен файл с жалба на друга политическа сила. За съдържанието може да са съди единствено по описанието на жалбата на сайта на РИК в графата „Предмет” – „Уведомяване за нарушение от председателя на РИК”. По информация от други медии става въпрос за присъствието на председателя на РИК Хабибе Расим на предизборен митинг на партията, която я номинира, със стикер с номера на политическата сила на ревера на сакото. Към жалбата е приложена снимка, Дарик-Разград разполага с други снимки от същото събитие. Искането на жалбоподателя е заради нарушението Хабибе Расим да бъде отстранена от председателския пост. В ЦИК жалбата е подадена на 13 май и към днешна дата – 16 май – няма становище по нея.

Първа уважена жалба за изборно нарушение в Разград, за друга ще решава ЦИК
Радка Минчева

Първа уважена жалба за изборно нарушение в Разград, за друга ще решава ЦИК
Радка Минчева

Подобни забавяния имаше и по предходната жалба, подадена в РИК и препратена в ЦИК по компетентност – тя бе свързана с провеждането на консултациите за съставите на секционните комисии в община Разград, тя бе подадена също от „Обединени патриоти” и не бе уважена.
Не бе уважена, но от РИК, жалба за консултации за секционни комисии в община Кубрат, подадена от ПП”Воля”.
Последната засега жалба е подадена от БСП, предметът й е „за извършена нерегламентирана предизборна агитация от представители и участници в предизборната кампания на ГЕРБ”. Дали и кога ще има произнасяне по нея и по висящата в ЦИК жалба предстои да видим и да се надяваме жалбите да не се множат в геометрична прогресия, за да успеят и РИК, и ЦИК да се произнесат компетентно по тях в обозримото бъдеще и да уведомят своевременно обществеността за това..