Първи жалби в РИК-Разград
Първи жалби в РИК-Разград
Продължава затъмнението в ЦИК и РИК-Разград относно жалбите за изборни нарушения в Разградско.
Както Дарик-Разград съобщи на 16 май две жалби чакаха решения от двете институции, но и на двете съдържанието не бе оповестено никъде. Нещата откъм съдържанието не се подобриха, а жалбите се оказаха отхвърлени.
Припомняме, че първата бе подадена от „Обединени патриоти” и касаеше носене на отличителни знаци на партия и провеждане на предизборна агитация от страна на председателя на РИК-Разград Хабибе Расим. От РИК жалбата не е разглеждана, тъй като комисията е преценила, че не е компетентна по нея, а в ЦИК прележа няколко дни, докато на 15 май е обсъдена, като е взето „протоколно решение”, който термин е публикуван на сайта на ЦИК два дни по-късно, без аргументи и без наличието на протокола от тази дата. Какво все пак е съдържал става ясно от публикуваната жалба до Върховния административен съд, подадена на 15 май, но публикувана отново два дни по-късно. От нея се разбира, че дискусия по жалбата е имало, както и няколко гласувания, завършили ялово. Членовете на ЦИК са обсъдили възможността на Расим да бъде наложена глоба от 20 до 200 лева за извършено нарушение, но при гласуването не е постигнато мнозинство от 2/3 от присъстващите, същото се получило и при гласуването на предложението, че няма нарушение. В крайна сметка жалбата е отхвърлена. Сега ще се чака решението на Върховния административен съд.
В същото време и РИК-Разград отхвърли още една жалба - за извършена нерегламентирана предизборна агитация от представители и участници в предизборна кампания на ГЕРБ. Сигналът е подаден от БСП и не е публикуван на сайта на РИК. Дарик-Разград научи от жалбоподателите, че сигналът е за провеждане на предизборно мероприятие в СУ”Христо Ботев” в Кубрат с участието на ученици от училището. Решението на РИК след извършена проверка е кратко и ясно: „Оставя жалбата без уважение като неоснователна.” Аргументи – няма.
Междувременно днес от БСП отново са подали сигнал за нарушение, предметът на сигнала е „раздаване на агитационни материали от лица на видима възраст под 18 години”. Няма яснота къде, кога и как се е случило това. Вероятно действието се развивало недалеч от РИК, тъй като решението „оставя сигнала без уважение като неоснователен и недоказан” се появи на сайта само час и половина след като се появи информацията за жалбата.

Продължава затъмнението в ЦИК и РИК относно жалбите за изборни нарушения в Разградско