Първи жалби в РИК-Разград
Първи жалби в РИК-Разград / netinfo
Районната избирателна комисия в Разград получи анонимен сигнал за купуване и продаване на гласове и го препрати по компетентност в Районна прокуратура.
 
Информацията пристигнала по електронна поща в събота. Като изпращач на мейла бил отбелязан "Paisiy Hilendarski". В сигнала се съобщава, че жител на село Ясеновец с инициали С.Х. и прякор Боти през последните няколко години, както и сега, събира лични данни и организира купуване и продаване на гласове.
 
Анонимният автор на сигнала предлага на членовете на РИК, за да получат доказателство за думите му, да направят инсценировка: да изпратят хора, които да се представят за представители на конкретна партия и да предложат на търговеца с гласове пари срещу определен брой гласове.
 
Към мейла е приложена и снимка на евентуалния нарушител на изборното законодателство - мургав мъж на около 30 години, седнал на бюро, на което има българското и европейското знамена. В текста са включени и телефона и два адреса на търговеца с гласове.
 
От РИК-Разград изпратиха сигнала по компетентност към Районна прокуратура-Разград.
 
Ясеновец е ключово за изборната история на Разградски регион населено място. Смята се, че гласовете оттам решиха изхода поне на последните два кметски избора. Сигнали за търговия с гласове е имало неведнъж, но нито един не е доказан.