РИК обяви първите жалби за неоснователни: единият съпруг напуснал СИК, а подвижният билборд не нарушавал Изборния кодекс
РИК обяви първите жалби за неоснователни: единият съпруг напуснал СИК, а подвижният билборд не нарушавал Изборния кодекс / netinfo
И двете жалби за изборни нарушения са неоснователни – постанови на тазвечершното си заседание Районната избирателна комисия в Разград.
Първият сигнал бе подаден вчера от представители на ГЕРБ, според тях в една и съща секционна комисия за членове били назначени двама съпрузи – единият от квотата на ДПС, другият – на АБВ. Днес мъжът, който бил от ДПС, е заменен от друг представител на политическата сила. Поради извършената замяна жалбата се явява неоснователна и е отхвърлена от РИК.
За втората жалба в решението си комисията е развила няколко възможни варианта, като изводът от всички е, че и тя е неоснователна. Сигналът бе от ДПС заради подвижен билборд на кандидат-депутата от ГЕРБ Гюнай Хюсмен. Членовете на комисията считат, че ако автомобилът е неправилно паркират, за това би трябвало да бъде уведомен КАТ, за да наложи санкция, възможно е било и кметовете на трите населени места, където е видяна платформата, да сигнализират, но това не е сторено. Според част от членовете на РИК става въпрос за автомобил в процес на движение с прикрепен агитационен материал, което не е нарушение на Изборния кодекс. Членовете на комисията уточняват още, че изборни материали се поставят върху различни имоти с разрешението на собственици им, а спрямо автомобила, на който е бил плаката, няма данни да не е дал разрешение или да е подал подобна жалба. Няма и доказателства, че автомобилът е държавна или общинска собственост. С тези аргументи и втората жалба, подадена 9 дни преди изборния 26 март, е отхвърлена като неоснователна.