/ netinfo
Отвориха „Завет към поколенията“, зазидан в стена преди 43 години
96254
Отвориха „Завет към поколенията“, зазидан в стена преди 43 години
  • Отвориха „Завет към поколенията“, зазидан в стена преди 43 години
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен отвори „Завет към бъдещото поколение“ от 1975 година, съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Бутилката с послание към бъдещото поколение е била поставена в стената на бившата шивашка фабрика „Хърсате“, когато дружеството, тогава под името „ДПП“Васил Коларов“, чествало 25 години от създаването си.

Отвориха "Завет към поколенията", зазидан в стена преди 43 години
netinfo

На плочата, под която бе скрито посланието, има надпис да се отвори след още четвърт век, в началото на новото хилядолетие. Това обаче не се случило в указаното време, решил да го стори днес новият собственик на сградата – предприемачът Бойко Обретенов, който превръща неизползваемата през последните години сграда в центъра на Разград в жилищен блок с 18 апартамента.

Да отвори капсулата на времето той покани Областния управител Гюнай Хюсмен.

На събитието присъства и човекът, поставил посланието преди 43 години – Иван Тодоров днес е на 75 години, през 1975 г. работел като началник производство, бил и председател на профсъюзната организация в ДПП “Васил Коларов“.

Отвориха "Завет към поколенията", зазидан в стена преди 43 години
netinfo

За отместване на плочата, под която бе посланието, се наложи да се използват чук и длето, а хартиеният свитък не излезе от бутилката и затова тя бе счупена.

„Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век“ – е обръщението в текста от преди 43 години. Съобразно с времето, в което е писан, в него има възхвала на комунизма и партията, но има и общочовешки и патриотични послания, установиха присъстващите на събитието.

Отвориха "Завет към поколенията", зазидан в стена преди 43 години
netinfo

„Днес, 1.VIII.1975 г. ние празнуваме 25-годишния юбилей на нашето предприятие. В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост!

Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!...Сега е твоят ред! Бъди щастливо, поколение, и на добър час!“ – се казва в Завета към живеещите през 21 век.

„Това е живата история, повече хора трябва да прочетат този завет и да се вслушат в гласа на нашите предци, чест прави на г-н Обретенов, че спази завета им и оповести посланието им!“ – коментира г-н Хюсмен след прочитането на посланието.

Свитъкът със „Завета на поколенията“ ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград – обяви г-н Обретенов.
Чуйте още от прикачения звуков файл.