/ Областна администрация-Русе
Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своите заместници Валентин Колев и Свилен Иванов присъстваха на символичната първа копка на рехабилитацията на 46,7 км. от второкласния път ІІ-23 Русе-Кубрат, съобщиха от Областна администрация.

Областна администрация-Русе

„Радостен съм, че най-сетне станахме свидетели на първата копка на един от най-дългоочакваните ремонти на пътната мрежа в областта. Рехабилитацията на този участък, както
и изграждането на магистралата Русе-Велико Търново са очаквани от всички жители на региона повече от 20 години.


През последните няколко години бяха положени много усилия от страна на Областните администрации на Русе и Разград!“, заяви Галин Григоров. Също така той отчете, че благодарение на подкрепата на народния представител и председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов проектът е бил счетен за приоритетен от правителството, а от своя страна народният представител и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев е съдействал изключително активно за осигуряването на финансовите средства за начало на ремонта.

Започва ремонт на пътя Русе – Кубрат

Областният управител не пропусна и да благодари на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, както и на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Областна администрация-Русе

„Надявам се, че в най-кратки срокове ще се поздравим с реално свършената работа! Най-сетне хората от региона, ползващи пътя, ще могат да се предвижват по един нормален начин!“, допълни още Григоров и призова пътуващите да бъдат търпеливи, докато се извършват ремонтите.

Кратки слова бяха произнесени и от областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен, както и от проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Днес е празничен ден за двете области! Най-накрая ще се случи един мащабен ремонт на път, който е от съществено значение не само за двете области, но за цялата страна!“, това пък каза Гюнай Хюсмен.

Той също благодари на всички, които са допринесли да се даде ход на ремонта и подчерта изключителната роля лично на премиера Бойко Борисов, както и на цялото правителство.

От своя страна проф. Асенов също поясни, че пътят е приоритетен за Северна България, тъй като свързва част от най-важните първокласни пътища в региона. „Смятам, че с този проект регионът ще добие една активна пътна връзка, която ще даде развитие на социално-икономическия живот.“, заяви още проф. Асенов.

Припомняме, че ремонтните дейности се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Областна администрация-Русе

За по-бързото му реализиране пътният участък е разделен на два лота - 32 и 33. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 месеца. В този период ще бъде подменена цялостно пътната настилка, ще бъдат извършени мероприятия по отводняване, ще бъде положена изцяло нова хоризонтална маркировка, ще се подмени вертикалната сигнализация, като в хода на ремонта ще бъдат реновирани и две съоръжения, а именно железопътният надлез на 3-ти км. от жп. линията Русе-Варна, както и мостът в землището на село Тетово.

Там ще се направи хидроизолация, както и реновиране на дилатационните фуги, ще се поставят нови парапети и защитни съоръжения. На събитието присъстваха и множество кметове на общини и населени места от областите Русе и Разград.