ОА-Разград
ОА-Разград / Областна администрация - Разград
Възможности за освобождаване от винетни такси на участъци от републиканските пътища на територията на областта обсъдиха на работна среща кметовете на общини в област Разград с Областния управител Гюнай Хюсмен.

Срещата се проведе във връзка с подадени в централната администрация на АПИ искания за изваждане на участъци от РПМ от списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса.

Участниците в срещата обсъдиха възможностите за освобождаване на участъци от републиканските пътища, както и необходимите финансови средства за поддържането на изключените участъци.

На срещата присъствах и директорът на АПИ – инж. Людмил Янев, който информира, че средствата за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва вече Агенция „Пътна инфраструктура“ в съвместното финансиране на пътищата от Републиканската пътна мрежа, а именно: за текущ ремонт на поддържане на пътища от I-ви, II-ри и III-ти клас – 5 000,00 лв., а за зимно поддържане, съответно: за I-ви клас – 3 000,00 лв./км., за II-ри клас – 2000,00  лв./км. и  за III-ти клас – 1000,00 лв./км.

Представителите на общините изразиха мнение, че на този етап нямат желание по определени участъци движението да бъде без винетки.

Инж. Янев посочи пътя за жп гара Разград и пътя за „Амилум“ тъй като е имало недоволни граждани, които са реагирали за поставения по пътя знак за задължителна винетка.

Инж. Янев призова кметовете на общините да решат в най-кратък срок кои пътни участъци да бъдат извадени от списъка за винетната система и да подготвят списъци на съответните участъци, ако има такива.