Десетокласник от ПГПЧЕ – втори на Балканите за реч на английски език
Десетокласник от ПГПЧЕ – втори на Балканите за реч на английски език / ПГПЧЕ
Десетокласник от ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград спечели второ място в международно състезание, в което участваха представители на седем балкански държави.
Състезанието "Balkan Voices" се е провело на 8, 9 и 10 март в Американския Университет в Благоевград. Организирано е от фондация BEST, които организират много други езикови състезания в страната. В "Balkan Voices" са взели участие 100 деца от: Албания, Македония, Черна Гора, Сърбия, Румъния, Косово и България.
Участниците са били разделени на две възрастови групи: 9-10 клас и 11-12 клас. Всеки участник е подготвил оратория за някакъв социален проблем, в речта е трябвало да се предложат и оригинални решения. Представянето на ораторите е оценявано от съдии, повечето от които са американци.
Разградският представител Ивелин Събев е подготвил оратория за образователната система в България. В ораторията си  включил най-големите проблеми с образованието в България, като например липсата на дисциплина и предложил свое решение - да се създаде по-добра връзка и да се изгради уважение в  общество между учители и ученици.
Речта на Ивелин Събев е оценена от журито за възрастова група 9-10 клас с втора награда.
Първо място печели момиче от Косово. Бившият президент на България Росен Плевнелиев връчва наградата на Ивелин.  

Десетокласник от ПГПЧЕ  втори на Балканите за реч на английски език
ПГПЧЕ

Десетокласник от ПГПЧЕ  втори на Балканите за реч на английски език
ПГПЧЕ

Седмица по-късно отборът по речи и дебати на английски език на ПГПЧЕ, част от който е Ивелин, участва и в друго състезание по английски език - BEST Spring East Tournament, който се е провело във Варна. Състезанието се състояло в Математическа гимназия ''Д-р Петър Берон'', където над 300 ученици от 8-ми до 12-ти клас се състезавали в различни категории. Участниците се разделят на две възрастови групи – Novice и Varsity, като в Novice са учениците от 8-ми и 9-ти клас, а Varsity – от 10-ти до 12-ти. Категориите, в които се състезават учениците са 5 – Дуо, Оратория, Дебати, Проза и Поезия. Не е нужно да се избере само една категория, в която да се участва, може в две, както и три, стига кръговете да не са по едно и също време. Във Варна отборът на Разград е от 28 ученика от 9-ти до 11-ти клас. Имахме участници във всички речеви категории, както и един отбор по дебати.
10 от разградските ученици достигат по четвъртфинали в различните категории, Ивелин Събев е полуфиналист в категория Varsity Original Oratory, Туана Халил – полуфиналистка в категория Varsity Poetry, Мелиса Сали – на 6-то място в категория Varsity Poetry, Мелиса Сали и Калин Василев – 4-то място в категория Varsity Duo Interpretation, а отборът по дебати е наградени с Varsity Sportsmanship Award. Треньор на учениците от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” е Уилиям Теодороу, а във Варна ги придружава Цанко Христов.

Десетокласник от ПГПЧЕ  втори на Балканите за реч на английски език
ПГПЧЕ