Без изменение: родителите в „Орел“ си искат площадката, кметът няма да я върне
Без изменение: родителите в „Орел“ си искат площадката, кметът няма да я върне / Радка Минчева

Без промяна на позициите ни на йота завърши срещата между кмета на Разград д-р Валентин Василев и четирима родители от жк „Орел“, тя се проведе днес в сградата на местната управа. Няколко дни по-рано гражданите внесоха подписка в общинската управа с настояване да бъде възстановена детската площадка пред блок 24 в жилищния комплекс. 133 човека подкрепиха искането им.

Пред четиримата представители на живеещите в „Орел“ обаче кметът бе непреклонен: „люлките и пързалките няма да са върнат, тъй като площадката е опасна и незаконна“. Казусът е от преди близо месец, когато дни след като общинският съветник Джипо Джипов, който също присъства на срещата днес, финансира гражданска инициатива за обезопасяване на площадката, тя, заедно с още една – пред блок 20, бяха демонтирани от общинската управа. Д-р Василев и тогава, и сега обясни, че няма никаква документация в общината относно изграждането на двете площадки, освен това имало сигнали, че са опасни за децата.

„Почувствахме се като наказани, заради това, че сме проявили гражданска инициатива, тъй като демонтажът бе извършен непосредствено след като поставихме ограда“ – коментира Христо Георгиев на срещата днес. „А най-наказани са децата ни, на които няма как да обясним, че площадката, на която са играли до вчера, е незаконна“ – допълни Йорданка Пенева.

Кметът заедно с архитект Илин Солаков обясниха, че на мястото на двете площадки по предстоящи да се реализира проект за благоустрояване на жк „Орел“ са предвидени модерни площадки. „Кога?“ – бе многократно повтореният въпрос, на който с конкретни срокове Василев не отговори, уточнявайки, че това не зависи от общинска администрация, а от финансиращия орган по европроекта за 6 милиона лева. Като разбраха, че това, ще се случи в необозримото бъдеще, родителите помолиха временно да бъдат върнати люлките и пързалките на вече обезопасената с противоударна настилка площадка. Отговорът отново бе „няма“.

Отговор имаше на въпроса „ако нямаше сигнали, щяхте ли да проверите площадката и да разпоредите демонтирането й“, беше кратък - „не“. Родителите обясниха, че в близост има още по-опасна площадка, която обаче е действаща. Кметът коментира възможността да се извърши цялостна проверка на законността и безопасността на всички детски площадки в града, но дали категорично ще разпореди това, не стана ясно.

Д-р Василев не пропусна да обясни, че всеки ден новото общинско ръководство, което тези дни ще стане на 1 година, получава неприятни изненади като детските площадки без документи, миналата седмица например научили, че общината трябва да плати солена глоба по неизпълнени ангажименти. Общинският съветник Джипо Джипов призова да не се намесват политически аргументи.

Без изменение родителите в Орел си искат площадката кметът няма да я върне
netinfo

Без изменение родителите в Орел си искат площадката кметът няма да я върне
netinfo

Без изменение родителите в Орел си искат площадката кметът няма да я върне
netinfo