/ / iStock/Getty Images
Баща и син от исперихското село Китанчево са задържани при специализираната полицейска операция срещу битовата престъпност, проведена днес под ръководството на прокуратурата. Това съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Ивайло Йовчев, цитиран от БТА.

Серафимов, който е на 46 години и синът му вече са с повдигнати обвинения за незаконна лихварска дейност.

Тодоров заяви, че според разследващите фамилията е развивала незаконната лихварска дейност поне от две години насам.

При претърсването на имотите са намерени и иззети шест коли, собственост на фамилията, сред които луксозен джип, а от импровизиран паркинг на поляна срещу къщата им още 13 автомобила. По думите на окръжния прокурор тези коли са били прибрани като обезпечение по отпуснати заеми.

Иззети са също мобилни телефони, лаптопи, газов пистолет, близо 20 000 лева в евро и български пари, както и половин килограм златни накити.

Тодоров каза, че тепърва ще бъдат установени кредитоискателите и кредитополучателите, като до момента са разпитани четирима души.

Фамилията лихвари се е занимавала официално с животновъдство. Те притежават три къщи в Китанчево, апартамент в Исперих и 8 декара земеделски земи, посочи окръжният прокурор. Той добави, че за бащата ще бъде поискана постоянна мярка задържане под стража, а спрямо сина ще бъдат взети други процесуално-следствени мерки, тъй като здравословното му състояние не позволява задържане.