коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Областният управител Гюнай Хюсмен свика днес заседание на Областния кризисен  щаб за борба с коронавируса в област Разград.

В проведеното заседание участваха представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема РЗИ, РЗОК, болници, ОД на МВР, ПБЗН, представители на общини, Центърът за спешна медицинска помощ, Българският лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари, БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал. Остават в сила въведените противоепидемични мерки, във връзка с обявената грипна епидемия в цялата страна и след края на грипната ваканция. Като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19,  се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.

Заместник директорът на РЗИ – Разград д-р Анатолий Стойнов съобщи, че , защото няма доказани случаи на болни от него, но има 24 души поставени под карантина, от които на 14 тя вече е изтекла. Остават под карантина 7 лица в Разград и по 1 лице в общините Исперих, Кубрат и Цар Калоян.

По време на заседанието Областният управител зададе въпрос дали се получава информация от Агенция митници за влезли  в страната граждани от райони със заболели от вируса, на който д-р Стойнов отговори, че има 3 лица, които са пребивавали в Италия, но са влезли в България след двуседмичен престой в Румъния. Лицата са установени от МВР и са от с. Божурово, общ. Кубрат. МВР ще вземе мерки за ограничаване на придвижването им.

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Жеков съобщи, че  Разградската болница е в готовност да приеме евентуални пациенти с коронавирус – 5 легла са осигурени в Инфекциозното отделение, но по препоръка на д-р Станева – директор на РЗОК, може да бъдат насочени от други отделения, например от Белодробното отделение, още 10 легла, с което да станат общо 15. Може да се пригоди и изолира определена сграда за прием на заразени лица. Д-р Жеков съобщи още, че в Спешна помощ вече е въведена системата за вътрешен филтър. Създадена е организация за транспортиране на взети проби за наличие на коронавирус до най-близката специализирана лаборатория в гр. Варна.

Директорите на болниците в Исперих и Кубрат информираха, че техните болнични заведения не разполагат с инфекциозни отделения, както и с предпазни средства и контейнери за транспортиране на взети проби, поради което пациентите със съмнения за наличие на коронавирус да бъдат насочвани за изследване и лечение в областната болница. Д-р Заргар сподели, че е пригодил една от стаите в болницата за първоначален прием на болни от коронавируса пациенти, но това според него не е достатъчно. „Проведох разговор с инфекционист от гр. Варна, който ако му бъде осигурено финансиране ще съдейства при нужда в нашата област“, каза още д-р Заргар.

Директорът на ОДБХ – Разград д-р Драмалиев съобщи, че разполага с над 100 броя предпазни облекла и маски, които ще предостави на болничните заведения, но е необходимо писмено искане от тях. Досега Областна дирекция „Безопасност на храните“ е осигурила 20 комплекта предпазни облекла и маски на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и 15 на Център за спешна медицинска помощ Разград.

По време на заседанието стана ясно, че е необходим голям брой маски и защитни облекла, тъй като те са за еднократна употреба, а маските трябва да се сменят на 2 часа. Областният управител Гюнай Хюсмен обеща да потърси съдействие от съседна Турция, като се очаква и държавата в най-скоро да произведе и достави необходимите защитни средства.

Според д-р Карагьозова най-важна е превенцията, гражданите да спазват висока лична хигиена, да запазят спокойствие и да се информират от официалните източници. „COVID-19 се разпространява от човек на човек. 

Представителят на ОД МВР – Разград комисар Божков съобщи, че ще бъде наложен ограничителен режим, по отношение на административното обслужване в паспортните служби, за да няма струпване пред гишетата за подаване и получаване на документи.