/ Снимки: Лалка Димитрова
Иво Баев: Иванчева с пранги в съдебната зала?! Девети дан карате ли има?
Бургас да стане четвъртия град в страната /б.а. след София, Пловдив и Варна/, в който кметовете на райони да са избираеми. За това настоява инициативен комитет „За развитие на местната демокрация”, който стартира днес подписка в подкрепа на искането.

подписка
netinfo


В момента директорите на центровете се назначават от кмета на Общината. Идеята е, административните центрове да бъдат превърнати в шест района и чрез пряк вот, жителите на Бургас, да избират свои представители в тях.

„Това е мажоритарен избор, който дава възможност дава възможност на хора, включително и независими кандидати, които разбират пробремите на даден район, да се кандидатират. Така ще се осигури по-добра връзка с гражданите. Те ще са преки защитници на техните интереси, а не служители, които по логиката на назначението, трябва да са лоялни към този който ги е назначил. А всичко това ще доведе до хармонично и балансирано разпределение на европейското и друго финансиране, каза Даниела Божинова от „Зелените“.

Марковски: Ще искаме разпит на очевидци на ареста на Иванчева

Според инициаторите, случаят Иванчева /б.а. Десислава Иванчева, кметица на столичния район „Младост“, чийто зрелищен арест по обвинението за получаване на подкуп и последвалите драми с килията й, колизиите с освобождаването й под домашен арест и пр. се превърнаха в събитие номер 1 в централните новинарски емисии месеци наред/ няма да отблъсне гласоподавателите.

„Това ще доведе до по-малко, но качествени и отговорни хора, които са готови на предизвикателствата на властта“, каза Иво Баев. И подчерта: „ Крайно неприятна ситуация да се афишира, видите ли какво можем да направим- ние от специалните служби. Аз съм бил адвокат на убийци, с по две- три убийства зад гърба си, на които в съдебна зала им сваляха белезниците. А Иванчева с пранги я доведоха, като че ли девети дан карате ли има1“.

Десислава Иванчева: Лошите условия в арестите са форма на изтезание

Според Живко Табаков, ако се приеме, че Иванчева е лош избираем кмет, то не всички са такива. Той настоя за диалог с местната администрация. И заяви: Ние ще проявим изключителна устойчивост.

Подписката ще продължи до 27 март на различни места в общината.Следващите два дни ще бъде във „Възраждане“ пред Младежкия дом. След това ще бъде внесена в Общинския съвет и там трябва да бъде решено дали предложението за административна реформа ще получи зелена светлина.