РЗИ излезе с препоръки
Завишение на фини прахови частици отчитат последните данни на мобилните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), разположени в Стамболийски и Пловдив.

Това съобщи областният управител на град Пловдив проф. Христина Янчева след разговор с директора на инспекцията Ивайло Йотков.

Димът от горящото сметище край Цалапица достигна Пловдив и околните населени места

Завишението на стойностите е вследствие от пожара на сметището в село Цалапица, който избухна миналата вечер. От РИОСВ уточниха, че останалите показатели са в норма.

„Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски“, допълни областният управител след разговор с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

Гасенето на пожара на сметището продължава и в момента. Той е ограничен и по информация на главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН)-Пловдив днес се очаква пламъците да бъдат потушени. На терен работи тежка техника, която започва запръстяване. Пловдив е обгазен от задушливата миризма.

Леко завишени са показателите за замърсяването на въздуха заради горящото сметище край Цалапица

Припомняме, че на 1 август на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до село Цалапица, община "Родопи", възникна пожар. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара.

На помощ беше извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Вследствие на пожара имаше силно димоотделяне.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свиква Областния кризисен щаб заради пожара на сметището, съобщиха от Областната администрация на Пловдив.

Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов в момента е на мястото на пожара, а тежка техника и водоноски на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците.

Ситуацията продължава да се следи и всички институции работят координирано за потушаването на огъня.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пресиана Вълканова, БТА