Затварят 3 ключови улици за ВиК-ремонти. 10 автобуса с променени маршрути
Затварят 3 ключови улици за ВиК-ремонти. 10 автобуса с променени маршрути / netinfo
Западното платно на бул. „Руски” ще бъде затворено за цял месец от идния четвъртък. Същия ден ще бъде спряно движението на превозни средства и по още две ключови отсечки – част от бул. „Копривщица” и част от ул. „Юндола”, съответно до 6 март и до 23 февруари. Причината е мащабната реконструкция на водопроводната мрежа, която се финансира с част от 11-те млн. евро заем от ЕБВР. Затварянето на ключовите пътни участъци ще промени маршрутите на 10 автобусни линии, предупреди главният експерт от общинското транспортно предприятие Илия Начев.

Водата ще се спира само при свързване на отклоненията от магистралните водопроводи, каза говорителят на ВиК инж. Златка Генова. Докато трае подмяната на тръбите обаче абонатите ще бъдат захранвани от други места.

При разкопаването на западното платно на „Руски” в участъка между улиците „Волга” и „Гладстон” рейсовете с номера 6, 12, 16, 18 и 116 ще обикалят по бул. „Васил Априлов”.

Два пъти ще се променят маршрутите на №№12, 26 и 29 в периода между 12 и 23 февруари. До 20 февруари, когато ще е разкопано обръщалото на ул. „Юндола”, трите автобуса ще минават по ул. „Хаджи Димитър”, по „Царевец”, и с ляв завой по Пещерско шосе, отново наляво по „Орфей”, пак наляво по „Юндола”, по ул. „Солунска” и оттам надясно по „Царевец” ще излизат отното на „Хаджи Димитър”. След 20 февруари същите три автобуса - №№12, 26 и 29, след Пещерско шосе ще свиват по „Белица” към обръщалото на последна спирка, а в обратна посока ще излизат от него пак по ул. „Юндола”.

Линии 15 и 37 ще минават временно от 12 до 23 февруари по Пещерско шосе, ще завиват наляво по ул. „Орфей” и от там пак с ляв завой ще минават по „Юндола”, „Солунска” и отново по „Царевец”.

До 6 март ще се подменя и водопровода по бул. „Копривщица” в участъка от жп-моста до обръщалото на ул. „Младежка”. По него обаче не минават автобуси и едва на следващите етапи ще се налагат промени в движението на №№ 5 и 22.

Това са само първите етапи на ремонтите. От 13 март ще се затваря и останалата част от западното платно на „Руски” – от Търговската гимназия до колелото на Централна гара. Ще продължи и работата по следващите отсечки на „Копривщица”. По възловите кръстовища ще се работи само в почивните дни, когато движението не е натоварено.