/ БГНЕС
Съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен 2019 г.“ се провежда за поредна година у нас. В нея ще участват до 620 военнослужещи от българските Въоръжени сили и до 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети „Херкулес” и „Спартан“. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и ще отработват задачи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

В съвместната подготовка ще участват и самолети C-21 и МиГ-29, както и зенитно-ракетен дивизион от състава на българските ВВС.

„Тракийска есен 2019 г.“ ще се провежда от днес до 7 октомври 2019 г. в района на летищата Пловдив и Чешнегирово и авиобаза Крумово.

Съвместната българо-американска подготовка ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит в изпълнението на задачи, техники и процедури по стандартите на НАТО.