/ Аегнция "Митници"
Тютюнопроизводството в Смолянско замира. Единици са хората, които още се занимават с отглеждане на тютюн. През годините от региона се продаваха стотици тонове от продукцията. През тази година само едно семейство отглежда тютюн в Црънча, в Бръщен са около 18, а в Любча производителите са 9.

Община Смолян с договор за подмяна на печките с твърдо гориво с екологични отоплителни уреди

„Преди години селото ни е изнасяло над 270 тона тютюн, а напоследък са едва около 17 тона. Нямаше семейство, което да не беше ангажирано с тютюнопроизводството, но сега с това се занимават главно пенсионери, които се опитват да си докарат допълнителни доходи, тъй като нямат алтернатива“, коментира пред Дарик кметът на Бръщен Кемил Кочаков.

Той е категоричен, че никой от младите не иска да се занимава с отглеждането на тютюн. „Младите бягат в чужбина, 350 човека от селото ни са в Англия“, с тъга подчертава Кочаков.

В Смолян стартира изграждане на нови социални жилища

Около 15 дка тютюн има посадени в Любча. „Хората масово се отказаха още преди няколко сезона, когато продукцията им бе изкупена на безценица. Те не можаха да покрият разходите си и решиха да изоставят производството на тютюн“, коментира и кметът на село Любча Веселин Минов.

Управниците от смолянските села предполагат, че с всяка изминала година, производителите ще стават все по-малко и няма да е далеч времето, когато за тях ще се говори в минало време.