Юристите на Областна управа опитват да спестят 2 млн. лв. на държавата
Юристите на Областна управа опитват да спестят 2 млн. лв. на държавата / Dariknews.bg

Областната управа ще обжалва постановление на Върховен административен съд, според което трябва да изплати около 2 млн. лева обезщетение на Федерацията на научно-техническите съюзи заради това, че е унищожила нейно недвижимо имущество. Днешното заседание в Пловдивски административен съд е продължение на съдебното производство, което стартира през 2007-ма година. То бе образувано по жалба на изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив във връзка с изземване на държавен имот - Палата N 20,  тъй като той се стопанисва без правно основание от Федерацията на научно-техническите съюзи в България.

Първо Пловдивският административен съд се произнася в полза на жалбоподателя и имотът е предаден на Пловдивския панаир и около три месеца по-късно е физически ликвидиран. Следва жалба от Научно-техническата федерация във Върховен административен съд, който отменя решението на предната съдебна инстанция. Сега то отново се връща за разглеждане от пловдивските магистрати.

Според прогнозите на Областния управител Иван Тотев има голяма вероятност Областна управа да загуби делото и да се наложи да изплати на Научно-техническата федерация обезщетение в размер на 1 713 000 лева плюс разходите по съдебното производство.