Връчват годишните награди за най-добри практики в сферата на туризма

/ Дарик архив
За втори път Община Пловдив ще връчи Годишни награди за най-добри практики в сферата на туризма, реализирани през предходната 2017 година.
 
Победителите ще бъдат наградени тази вечер на официална церемония в Малката базилика. По време на церемонията ще бъдат обявени и тримата участници в онлайн анкетата, които ще получат специални награди, осигурени от Държавна опера Пловдив и шоколади „Гайо“. Входът за събитието е с покани.
 
Експертна комисия, излъчена от Консултативния съвет по въпросите на туризма в община Пловдив, обяви на 1 юни номинациите в трите категории: „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“, "Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“ и „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“.  Под формата на публична анкета, тези номинации бяха отворени за гласуване от пловдивчани, които определиха и финалните победители.
 
Комисията излъчи и победителите в категориите за „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“, след обработка на реални статистически данни съответно за места за настаняване категория 1 и 2 звезди, места за настаняване категория 3 звезди и места за настаняване категория 4 и 5 звезди. Победителите също ще бъдат обявени на официалната церемония по награждаване в Малката базилика.
 
За „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“  борбата бе между емблематичното за Пловдив "Дефиле на младото вино" на Съвета по туризъм, "Международен фестивал „Балканска огърлица 2017“ на Регионалната занаятчийска камара-Пловдив и 10-та Национална кулинарна купа на България, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи.
 
За Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ спечелилите номинации са: Уиски бар "The Whisky Library", Ресторант "Торо Гранде", Ресторант ''Сол и Пипер'', Ресторант "Ноте ди Вино" и Бирария "Йегерхоф".
 
Най-оспорвана беше надпреварата за "Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“, тъй като и двете номинирани предложения са изключително оригинални. Миналогодишният победител в тази категория – "Дан Травел" ЕООД, участва в тазгодишното състезания с продуктът за фестивален туризъм OPERA & GOURMET TOUR 2017, който е компилация от фестивален и културно-исторически, винен и кулинарен туризъм, изцяло съсредоточен в Пловдив и региона.
 
Продуктът "Пловдив и на 20 минути от него – култура, вино и свещени места" на ТА "Филипополис тур" ООД също е посветен на град Пловдив, като акцентира на неговия имидж на най-стар жив град в Европа и Европейска столица на културата за 2019 година.
 
Онлайн гласуването приключи на 2 юли 2018 г. и в него взеха участие общо 1557 души, които дадоха своя глас и определиха крайните победители в трите категории.