Времето спря обещаното авиационно шоу, летя само един Ми-17
Времето спря обещаното авиационно шоу, летя само един Ми-17 / снимка: БГНЕС

Единствено вертолетът Ми-17, носещ националния флаг от предвидената техника, участва в парада по повод 6 май Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Вертолетът Ми-17 беше предвидено да открие парада, във въздуха обаче трябваше да прелетят и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили - изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна - вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обясни, че решението да не прелетят днес самолети е взето от ръководството на Военновъздушните сили. Той каза, че при разузнаване на времето, малко преди самия парад, въздушният разузнавач, който минал, е бил плътно в облаците.

„Вие знаете, че в облаци не се пилотира и с цел мерки за безопасност по решение на командването на ВВС мина само хеликоптерът”, каза Симеонов. „Аз също съм разочарован, че авиацията я нямаше, тъй като аз самият съм пилот, но в края на краищата по-добре ли щеше да бъде да направят нещо, което да завърши по друг начин”, заяви той пред БГНЕС.

На самия парад преминаха блокове на въоръжените ни сили, сред тях тези от Сухопътните войски, ВВС и Военноморските сили. Последният блок, който хората на площада видяха беше този на Военна полиция. Военните полицаи за първи път дефилираха на военния парад за празника на армията.

Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Ангел Найденов в края на парада поздравиха и ветераните. А след като преминаха и представителните блокове, хората на площада можеха да видят спектакъла на Националната гвардейска част „Искри”.