/ Министерство на отбраната
Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
 
Откриха невзривена граната в село Благоево

Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14:30 часа предприеха разузнаване на корозирал снаряд, открит в землището на село Черковица, община Никопол. При огледа е установено, че това е 152 мм бронебоен снаряд.

Откриха невзривен боеприпас в село Крумово

В 16:25 часа военнослужещите под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров извършиха унищожаване на снаряда на място при спазване на всички мерки за безопасност.
 

Специализиран екип от военно формирование 52 590 - Ямбол в 13:15 часа се отправи към землището на с. Лозенец, област Ямбол по сигнал за намерен невзривен боеприпас.

Военнослужещи иззеха невзривен боеприпас, открит в двор в Клисура


Под ръководството на капитан Димитър Дренски военнослужещите извършиха разузнаване и установиха, че това е изстрел за ръчен противотанков гранатомет. В 16:36 часа специализираният екип унищожи намерения боеприпас.
 
Унищожиха невзривена граната от Втората световна война, намерена в Благоевград

Военнослужещи от военно формирование 44 220 - Пловдив, под ръководството на капитан Антон Делчев в 15:00 часа предприеха разузнаване на невзривени боеприпаси, открити при почистване на помещение в кметството на с. Козарско, област Пазарджик.

При огледа е установено, че това са три ръчни гранати. Военнослужещите транспортираха откритите боеприпаси и ги унищожиха в безопасен район извън населено място.

Военни обезвреждат снаряди във Видин, Търговище и Русе

Специализиран екип от военно формирование 54 990-Враца с ръководител старши сержант Любомир Цветков към 15:00 часа беше задействан за изпълнение на задачи по обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на брега на язовир „Огоста“, Монтанско.

Военни унищожиха невзривени боеприпаси във Видин (СНИМКИ)

При огледа е установено, че това е ръчна граната F-1 със запалка. Военнослужещите ще извършат унищожаване на боеприпаса при спазване на мерките за безопасност.