В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел
В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел
87317
В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел
  • В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел

Новата зоологическа градина в Пловдив ще отвори врати най-вероятно в края на месец септември. Това заяви директорът на Зоокъта Минко Михайлов в първото си интервю за Дарик радио след като пое поста.

По думите му, изграждането на съоръжението върви в бързи темпове. Грубата част от строежа е завършена, остават детайлите по обзавеждането на хабитатите и облагородяването на цялото пространство, което ще е на площ от 40 дка.

„Ако строителството приключи до края на юли се надявам до два месеца след това да получим лиценз, за да отворим“, поясни още той.

Философията на Зоологическата градина е животните да се чувстват най-близко до естествената си среда, коментира Михайлов, който е биолог по профексия и запален любител на животните.

В Зоокъта  семейство мечки обитават 3 дка с езеро маймуните с въздушен тунел
netinfo

Например, маймуните ще се придвижват по въздушен мост до различните хабитати, които освен със сезонно, ще са и със дневно предназначение.

„Тъй като в естествената си среда те се движат на различни места всеки ден, сме се постарали да могат да правят това и тук, в зоокъта“, каза още директорът.

Семейство мечки ще обитава пък 3 дка от съоръжението. Те ще живеят в открито пространство с езеро, пред което ще има стъкло за посетителите.

От чужбина ще бъдат закупени видовете, които ще живеят в 4-ри от общо 22-та хабитати. Това са розово фламинго, азиатски видри, оцелоти и сервали-хищници от семейство котки.

Всички останали животински видове, като камили, бизони, чакали, вълци, камилски кози, фазани, елени и други, ще бъдат доставени от зоопарковете в България. Вече са договорени камерунски кози, уточни Михайлов.

25 служители наброява ОП "Зоопарк", което ще стопанисва атракцията. Тя ще работи без почивен ден, като цената на билетите все още не е уточнена.

Цялото интервю с директора на Зоологическата градина в Пловдив можете да чуете на darikradio.bg