Водещият Кирил Кирилов и преподавателкаа по БЕЛ Цветелина Драганова
Водещият Кирил Кирилов и преподавателкаа по БЕЛ Цветелина Драганова / снимка: Петър Тодоров
за 24 май
97494
за 24 май
  • за 24 май

Въпреки прагматичните и рационални решения, които трябва да вземате, намерете път и не заобикаляйте литературата и високата култура, защото там ще намерите себе си. Това послание отправи към учениците, завършващи средно образование, Цветелина Драганова в навечерието на 24 май. Тя е преподавател по български език и литература в едно от най-елитните училища у нас – Езикова гимназия "Пловдив".

По време на ежедневните си срещи с тийнейджърите, тя се изправя пред десетки предизвикателства, но младите хора й носят и вдъхновение, призна Драганова в интервю за Дарик. По думите й тя работи с деца, чиито родители са изнесли на плещите си тежестите и безумията на прехода, а до голяма степен продължават да го правят и днес.

Същевременно това са хора, които всекидневно са потопени в дигитална среда и са формирани от нея като начин на мислене, каза Цветелина Драганова. Тя допълни, че през деня те могат да демонстрират доста добро учебникарско познаване на литературната традиция, а вечерта спокойно да отидат да се забавляват в чалга бар, без в това да има каквото и да било противоречие.

"Заедно с нас, възрастните, тези млади хора са част от т.нар. „цивилизация на зрелището“."

Утре е прекрасен празник и ако има ден, в който българинът се идентифицира най-силно и най-искрено като такъв, това е именно 24 май, добави още преподавателката по литература.

Чуйте цялото интервю в приложеното аудио.