В мъглата смениха шефа на летището. Летищните дружества в Пловдив, Варна, Бургас и Търговище се обединяват
В мъглата смениха шефа на летището. Летищните дружества в Пловдив, Варна, Бургас и Търговище се обединяват / netinfo

Бившият изпълнителен директор на летище Варна Янко Янков е назначен вчера за изпълнителен директор на летище Пловдив, разбра Дарик радио. От пресцентъра на Министерство на транспорта потвърдиха информацията и уточниха, че летищните дружества в Пловдив, Варна и Бургас се обединяват в Летище Пловдив ЕАД.

Заповедта на транспортния министър Петър Мутафчиев за вливане в пловдивското летище на летищните дружества във Варна и Бургас, които след концесията останаха без дейност, бе подписана в началото на август т.г.

„Догодина по това време ще открием нов терминал на летище Пловдив и това е моята задача”, бяха първите думи на новия изпълнителен директор на Летище Пловдив ЕАД Янко Янков пред Дарик радио. В новото обединено дружество, освен Варна и Бургас се влива и летищното дружество в Търговище.

Новият терминал ще покрива наистина стандартите за международно летище, каза Янко Янков пред Дарик радио. Капацитетът ще бъде 500 души за 2 часа, което означава, че за това време може да се обработи един излитащ и един кацащ самолет. Очаква се инвестицията да е ок. 20 млн.лв., като средствата ще бъдат от летищни такси на ГВА и от собствени капитали на дружеството.

Изграждането на нов терминал е част от нов генерален план за пловдивското летище, тъй като мажоритарен собственик на съществуващия в момента е швейцарската фирма Т.А.Д.О. По неофициална информация, преди дни Т.А.Д.О е продала мажоритарния си дял в едноименното акционерно дружество, в което държавата има 36 %.

Янков е на новото си работно място от 14 часа вчера.

Едно от първите разпореждания на новия директор е да се преведат в приличен вид тоалетните в пътническия салон.

В новия 5 член борд на директорите влизат бившият червен кмет на Асеновград Божидар Малинов, главният експерт в Министерство на транспорта Ирен Тонева, Венета Маркова и Иванка Петкова.