/ БТА
В Международен панаир - Пловдив бе открито голямо изложение за агробизнес, вино, храни и оборудване. На тържествената церемония присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министрите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев, както и кметът на Пловдив Здравко Димитров, ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов, представители на сдружения и асоциации, свързани със сектора. Традиционната лента прерязаха Илияна Йотова и Стефан Бурджев.

Изложението показва развитието на няколко стратегически отрасъла на икономиката, свързани помежду си както в производствен, така и в маркетингов аспект, каза в приветствието си главният директор на Международен панаир - Пловдив Иван Соколов. Той подчерта, че в Пловдив компании от цял свят представят иновации от последно поколение, които отговарят на нагласите на модерния човек за завръщане към автентични здравословни продукти.

БТА

Форумът включва специализираните изложби АГРА - Международна селскостопанска изложба, "Винария" - Международна изложба за лозарство и винарство, "Фудтех" - Международна изложба за храни, напитки, опаковки и технологии и изложбата за италиански храни и вина - "Вкусове от Италия". 

Соколов добави, че за първи път се експонира едра земеделска техника, която заема площ от 35 000 кв. метра. По думите му бутикови изби чертаят променената винена карта на България, а "Градът на виното и деликатесите" е с по-богат асортимент и по-интересни експонати - храни, вина, напитки, гурме специалитети. Представени са и 49 иновации от областта на селското стопанство, хранителната и винарската индустрия.

БТА

На мегаизложението са представени близо 560 фирми от 25 държави, присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора, а съпътстващата програма включва 25 събития. Като акцент в събитията Иван Соколов посочи представянето на винената история и винения туризъм на Азербайджан.

Успех на изложението пожела и вицепрезидентът Илияна Йотова. „За мен е чест да открия това традиционно събитие в Пловдивския панаир. Организаторите в тежки години на криза след криза запазват не просто традицията на Панаира в Пловдив, но продължават да го развиват“, каза Йотова.

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков коментира, че се полагат всички усилия да не се допусне продоволствена криза в страната.
БТА