В България има повече ловци, отколкото терени за ловуване
В България има повече ловци, отколкото терени за ловуване / netinfo
По 100 хектара на ловец за година да се въведе като максимална норма за ловни площи. Това се предлага в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, внесен в НС миналия петък, съобщи в Пловдив народният представител от Коалиция за България Мария Вълканова. Причината е, че ловните зони не достигат за всичките около 100 хиляди ловци в страната.

Кандидат-ловците пък да получават право за лов, само при успешно завършване на едногодишен обучителен курс по различни дисциплини, предлагат още в закона. Подготовката ще се организира от специалисти на Държавните ловни стопанства, ловни сдружения и Лесотехническия университет. Издържалите ще кандидатстват за прием в ловните дружинки. Ако няма свободни места две последователни години и те не бъдат приети, ще се налага отново да преминат курса, поясни Вълканова.

В случай, че човек бъде заловен с оръжие, дори да не е ловно, например личен пистолет, ще се санкционира според наредбите за незаконно ловуване, допълни Мария Вълканова. Това е единствената корекция направена във връзка със санкциите за неправомерно ловуване.

Втората събота на месец август да бъде официалната дата за откриване на ловния сезон, предлагат в Законопроекта.