/ Снимка: Дарик, архив
Условна присъда за бивш кмет на Куклен Костадин Павлов постанови Окръжният съд в Пловдив. Павлов и бизнес дамата Надежда Минчева бяха подсъдими по едно и също дело за рушвет, търговия с влияние и измама с документи.
 
Срещу екскмета имаше повдигнати 5 обвинения. По 4-ри от тях той е оправдан. Наложеното му наказание от три месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години е за скриването на ценовите предложения на фирма „Надежда 2000“, представлявана от бизнес дамата, с цел набавяне на облага за себе си и причиняване на вреда на друга фирма кандидат.
 
Павлов беше обвинен за приемане на подкуп в размер на 3000 лв., за да набави облага в размер на 74 327 лв. за фирма „Надежда 2000“, като сумата представлява стойността на сключения едногодишен договор по обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение и за домашен социален патронаж в Куклен.

Освен това, срещу бившия кмет беше повдигнато и обвинение и за това, че е приел от Надежда Минчева парична сума в размер на 1200 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от член на комисията за провеждане на обществената поръчка.
 
Срещу Надежда Минчева бяха повдигнати  обвинения затова, че е подкупвала Костадин Павлов. Днес съдът я оправда.
 
Магистратите приеха, че не е доказан размерът на предмета на престъплението и има разминаване на датата на приемането на подкупа в обвинителния акт. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва. 

Припомням, че Надежда Минчева беше подсъдима заедно с бившата кметица на пловдивския район „Централен“ Райна Петрова по дело с обвинения за рушвет и търговия с влияние, което след 5-годишна съдебна сага, тръгна отново тази есен.