/ Дарик Пловдив
Представители на трите големи религиозни общности в Пловдив - християнството, мюсюлманството и юдаизма ще участват заедно в дискусия посветена на културата, традициите и обичаите на различните религии. Поводът е тържествена вечеря ифтар по време на Свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан. Тя ще се проведе за втори път на открито в центъра на Пловдив пред Джумая джамия по идея на турската общност в града.

На нея са поканени председателят на Общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, кмета на Пловдив Иван Тотев, представители на дипломатическия корпус, различните етнически общности, местната власт, бизнеса и водещите медии в града. Началото на кръглата маса е от 20.15 часа.

За първи път в Пловдив на откритата площ пред Джумая джамия бе дадена вечеря ифтар през юни 2017 г. Тържествената вечеря ифтар днес ще започне в 21.02 часа, след залез слънце. Това съобщи председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан.

През целия месец Рамазан турската общност в Пловдив дава благотворителни вечери, повечето от които са в Имарет джамия. На 12 юни в Столипиново ще бъде даден ифтар за над 2 200 души. За целта от Истанбул пристигат три тира с хранителни продукти и посуда. Керванът с храна, който се изпраща от кмета на Байрям паша Община в Истанбул, обикаля 22 града в 9 държави, уточни г-н Пехливан.

Автор: Денислава Златанова