Тримата роми, притежатели на екстази, остават зад решетките

/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд-Пловдив най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата роми, задържани с над 60 кг. екстази.

Решават дали да оставят в ареста трима роми, задържани с 61 кг екстази за 1,5 млн. лв.

Срещу всеки от тримата е повдигнато обвинение за това, че точно преди 10 дни в Пловдив, в съучастие като извършител, е притежавал и разпространявал високорискови наркотични вещества в особено големи размери, на обща стойност над 1 млн. и 517 хил. лв.

Апелативните магистрати приеха, че предвид събраните доказателства по делото до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност и на тримата в престъплението, за което им е повдигнато обвинение.

При спецакция: Намериха голямо количество дрога в кв. Изток в Столипиново, има арестуван

Става дума за изключително голямо количество наркотично вещество, като е установено и мястото, където е държано - в гараж. Иззет е лек автомобил с тайник, открити са и следи от хероин по други веществени доказателства.

За престъплението, в което са обвинени задържаните, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Апелативният съд счита, че въпреки чистото съдебно минало на тримата, при мярка различна от „задържане под стража“ съществува опасност всеки от тях, както да извърши престъпление, така и да се укрие, предвид честите пътувания на обвиняемите зад граница.

Определението е окончателно.