/ ThinkStock/Getty Images
Три случая на туберкулоза са регистрирани само за седмица в Смолянско. Това става ясно от справката, изготвена от Регионалната здравна инспекция, която обхваща периода от 25 до 31 декември.

В единия случай се касае за мъж от Девин, а в другите два - заболелите са жени от Неделино.

Мъжът е на 45 години, а жените са между 60 и 70 години. Няма никаква роднинска връзка между тях“, уточняват от РЗИ-Смолян.

Няколко безплатни кампании за изследване на туберкулоза организира МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян през 2017 г.  По последни официални данни акциите са обхванали 330 души. До края на ноември общо са регистрирани 25 човека болни от туберкулоза, което е под средното за страната. В Смолянска област от заболяването годишно се лекуват между 20 и 30 човека.

Специалистите отчитат през последните години подобряване на откриваемостта на коварното заболяване. В тези данни не са включени резултатите от последните прегледи, които се проведоха в началото на декември.

В последната седмица на декември са регистрирани още 19 случая на остри респираторни заболявания, два случая на ентероколит, 1 случай на вирусен хепатит тип А и 1 случай на варицела.