Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов
Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов / Guliver/Getty Images

Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 10 години изкачи Еверест, организира община Смолян, Клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Свободно европейско общество.

Събитието ще се проведе на изкуствената стена за катерене при еко пътека „Невястата”. Тя се намира над параклиса „Св. Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. Състезанието ще бъде открито в 10,30 ч. С помощта на инструктори, от 11 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. От тях с безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей.

От 14,30 часа ще бъдат наградени най-добрите млади таланти и ще бъде закрито състезанието. Около 100 деца са заявили участие в планинското катерене. Смолянчанинът Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.