Състави от 10 страни посреща Пловдив по време на Международния фолклорен фестивал
Състави от 10 страни посреща Пловдив по време на Международния фолклорен фестивал / netinfo
За 24-та поредна година Община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на града, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на Пловдив в горещите летни дни. Фестивалът  е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

През тази година от 30 юли до 3 август в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от десет държави – България, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия.

От българска страна в програмата на фестивалните дни ще вземе участие Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ в града под тепетата.

Дефилетата на съставите ще се състоят всяка вечер от 17.30 часа. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. На 31 юли в Пещера ще се представят колективите от Украйна, Франция и Македония. На 1 август, отново в Пещера ще танцуват участниците от Грузия, Мексико и Индонезия. Ансамблите от Словения, Холандия и Чехия ще изнесат на 2 август концерт в град Хисаря.

Фестивалът ще бъде съпъстван от богата паралелна, културна програма,  включваша обиколка на забележителностите на Пловдив и региона.

Церемонията по откриването на 24-я Международен фолклорен фестивал е на 30 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер - 3 август, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.