Съкращават 400 легла в местните многопрофилни болници
Съкращават 400 легла в местните многопрофилни болници / netinfo
С 400 трябва да бъдат намалени местата в болниците за активно лечение в Пловдивска област в следващите 5 години. Това предвижда обсъденият днес проект за регионална здравна карта.

Директорът на Районния център по здравеопазване Георги Божиков отрича, че предстои съкращаване на пациентски места. Те няма да бъдат закривани, а само изведени от болниците за активно лечение в болниците за долекуване, каза д-р Божиков, но не успя да обясни как ще се случи „извеждането”. Според проекта, в областта са необходими 800 легла за долекуване и наблюдение на хронично болни. В момента има 145 такива места в трите болници в Стамболийски, Сопот и Лъки, които са крайно недостатъчни, а в Пловдив дори няма нито едно здравно заведение за долекуване.

Д-р Божиков отклони въпроса до какво намаление на медицинския персонал ще доведе преструктурирането, което се налага заради годишното намаляване на населението в областта с 2000 души . Той уточни, че данните тепърва се подават в здравното министерство, след което предстои преизчисляване на необходимите пациентски места за целия район Южен - Централен. Очаква се здравната карта да бъде приета наесен.