Напрежение във Войводиново
Напрежение във Войводиново / netinfo
Административния съд в Пловдив остави без разглеждане и прекрати производствата по 17 искания на ромите от махалата във Войводиново. Те обжалваха действията на полицията и на кмета на селото, които не ги допуснаха да се върнат в жилищата си.

На 9 февруари около 40 роми се появиха в махалата във Войводиново и поискаха да останат в къщите си. Това доведе до недоволството на местните и те излязоха на спонтанен протест. 

Два дни по-късно след среща по казуса в Община Марица стана ясно, че на ромите от махалата в селото ще им бъде дадена възможност да бъдат настанени в общински жилища. 

Припомням, че ромската махала във Войводиново опустя след инцидента с пребития 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили. Жителите на селото излязоха на поредица протести срещу справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Местната власт вече събори 19 от незаконните ромски къщи във Войводиново. 17 от заповедите за премахване се обжалват. По 15 са насрочени съдебни дела, които ще бъдат разгледани от магистратите между 6 и 28 март.