Съдът наложи арест  на 11 от бандата телефонни измамници
Съдът наложи арест на 11 от бандата телефонни измамници / netinfo

Пловдивският районен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража” на 11 от 14-те телефонни измамници, задържани в сряда при масирана полицейска акция в Горна Оряховица по разработка на пловдивската „Криминална полиция”. Двама от задържаните са освободени още вчера от прокуратурата, като мерките им за неотклонение са „парична гаранция” в размер съответно 7000 и 5000 лева. Делото бе насрочено за 10 часа днес , но по молба на седмината адвокати на задържаните, бе отсрочено с два часа, за да могат защитниците дасе запознаят с  материалите, събрани от полиция и прокуратура. След петчасово заседание, проведено при закрити врати, заради използваните специални разузнавателни средства, магистратите задържаха всичките 11 мъже, за които прокуратурата поиска арест.

Под засилена полицейска охрана, ромите-телефонни измамници, бяха натоварени на два буса на „Съдебна охрана” и върнати в ареста. Роднините им твърдят, че не се занимават с телефонни измами, а с отглеждане на животни.

В петък говорителят на прокуратурата Даниела Начева съобщи, че 7 от задържаните  са осъждани за измами, но наложените им наказания са пробация.

Срещу телефонните измамници са повдигнати обвинения за седем опита за измама и една довършена заблуда. Общият размер на нанесените щети е 112 900 лева. Пострадалите от измамите са от Пловдив и околните села.

Решението на съда за налагена на най-тежките мерки за неотклонение не е окончателно. То подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд в тридневен срок. Адвокатите на задържаните заявиха, че ще обжалват.

От 3 до 10 години лишаване от свобода е предвидената в Наказателния кодекс санкция за извършеното от телефонните измамници престъпление.