отец Тенчо
отец Тенчо / снимка: Тина Соколова
Пазарджишки свещеник, от години живеещ в Австрия, за пореден път съдейства за получаването на голямо дарение от медицински изделия и помощни средства в родния си град. Пратката съдържа шини, корсети, позициониращи столчета, вертикализатори, ортопедични обувки и други.

Вещите се намират в клуба на местното сдружение на майки и семейства на деца с увреждания „Подай ръка и подкрепи“ на бул. „Александър Стамболийски“ 16. Скоро ще започне разпределянето им сред нуждаещи се. Необходимо е малко време, за да бъдат сглобени някои от помощните средства, тъй като са на части. Желаещите да се възползват могат да се свържат със сдружението на място или на телефони 0895 257 997 и 0897 773 277.

Те ще помогнат на подрастващи и младежи с увреждания, на които държавата отпуска пари и за медицински изделия, но често сумата се оказва недостатъчна за купуване на такива с добро качество. Освен това на семействата им ще бъдат спестени дългите и тромави процедури при кандидатстване за такива пособия, отнемащи понякога месеци.

Това е третото голямо дарение, получено в Пазарджик със съдействието на отец Тенчо Веселинов, като благодетелят е уверил, че до края на годината ще има още едно.

Роденият в Пазарджик свещеник от 2014 година за своя сметка изпраща дарения с вещи за хора с физически увреждания. Миналата година чрез него бяха доставени десетки шини, корсети, инвалидни колички, масички за хранене, колела с педали за ръчно задвижване, проходилки и други. Вещите се предоставят от австрийска фирма напълно безплатно, като донорът поставя само едно условие – след като вече са станали малки и не са необходими, те да не се продават, а да се даряват на следващите нуждаещи се.

Отец Тенчо Веселинов е завършил „Богословие“ във Великотърновския университет и е ръкоположен за свещеник във Виена от Средно и Западноевропейския митрополит Антоний. От около година обслужва и българската православна общност в Грац.