Ден на авиацията
Ден на авиацията / снимки: Кирил Кирилов
Ден на авиацията
96941
Ден на авиацията
  • Ден на авиацията
Авиацията в България се изгражда и разраства, надявам се и аз да допринеса в тази посока, затова искам да се реализирам като авиационен инженер тук, у нас. Това заяви 23-годишният студент Никола Добрев, който изучава специалността „Авиационна техника и технологии“ към Технически университет – София, филиал Пловдив.

Освен него на авиационна база „Марица“ край с. Граф Игнатиево имаше много студенти, преподаватели авиатори, любители на самолетите и гости. Поводът беше 12 април – Световния ден на авиацията и космонавтиката. През последните години се увеличава тенденцията нашите студенти да успяват да се реализират в България заради повечето фирми, които търсят авиационни инженери, каза проф. Добрин Сейзински, ръководител катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“.
 

Ден на авиацията
netinfo


Желаещи да учат „Авиационна техника и технологии“ винаги е имало, авиационната идея е жива още от създаването на първите самолети, коментира директорът на ТУ – София, филиал Пловдив проф. Въльо Николов.

На празника присъства и авиоинженерът и конструктор Александър Мариносян, проектант и строител на 5 самолета. Той разказа за дългия път от проектирането до крайната реализация на готовия продукт. Последният самолет, който е конструирал и построил, струва 250 000 лв. Обемът на двигателя му е около 10 литра, а мощността - 300 конски сили. Машината може да развие 450 км в час и е почти два пъти по-бърза от останалите в базата.

Чуйте и от приложеното аудио. 

Ден на авиацията
netinfo