/ БГНЕС
Строителният бранш в Пловдив се отказа от поисканата по-рано оставка на областния управител Йордан Иванов. Около 200 представители на строителни фирми се събраха пред Областната управа с искане за оставка му, като разпънаха плакати с надписи „Оставете ни да работим“, „Не закривайте работни места“, „Оставка национални предатели“.

До протеста се стигна след като Иванов спря 12 решения на Общинския съвет - Пловдив за промяна на Подробните устройствени планове (ПУП), приети на последната сесия.

Областният управител направи това с мотивите, че те са гласувани в противоречие със закона, но строителният бранш го обвини в некомпетентност. На място в Пловдив пристигна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който преди месец се включи в казуса с указание да се спре издаването на ПУП-ве.

След разговор с областния управител и министър Караджов, протестиращите оттеглиха искането си за оставката на Иванов. Това стана след като Караджов потвърди, че ПУП-вете могат да се променят, дори и в процес на утвърждаване на нов Общ устройствен план (ОУП) на града. Той каза, че е достатъчно две от условията за промяна на ПУП в Пловдив да са изпълнени и подчерта, че само Общинският съвет може да се произнесе с решение относно становището на РИОСВ, която е върнала за преработка екологичната оценка на новия ОУП. 

Министър Караджов се извини пред протестиращите за създалата се ситуация, като заяви, че никога МРРБ не са искали да спират строителството или процедирането на ПУП в Пловдив, а двете си писма по случая определи като "различна трактовка на писмата, подадени до МРРБ". След това протестиращите отказаха да блокират кръстовището на булевардите "Шести септември" и "Васил Априлов". 

Предприемачът Илиян Филипов, собственик на строителната и транспортна компания в България ПИМК обясни, че в момента за всеки парцел, на който се строи, са длъжни да правят ПУП по новия Общ устройствен план. Ако искат да разделят парцел или да обединяват терени, пак трябва да правят ПУП. Това изискване не е само за частния бизнес, а и за цялата общинска инфраструктура. По този начин в се спира строителство на детски градини и ясли, подчерта Филипов. Той бе категоричен, че протестът не е политически. 
БТА