/ Община Пловдив
Предвиждат по-малко коли и паркоместа в Центъра на Пловдив
100633
Предвиждат по-малко коли и паркоместа в Центъра на Пловдив
  • Предвиждат по-малко коли и паркоместа в Центъра на Пловдив
По-малко автомобили и паркоместа в Центъра предвижда новият генерален план за движението на Пловдив. В документа, чието обсъждане и съгласуване предстои, ще бъдат включени и обособяването на буферни паркинги, засилване на ролята на градския транспорт и алтернативния такъв.
 
Работи се усилено по изграждането на първия общински многоетажен паркинг в Пловдив

Една от интересните идеи, които се залага, е превръщането на ул. „Младежка“ и зоните около нея в пешеходни пространства с възможности за преминаване на автомобили, но не и за паркиране. Улицата ще продължи да бъде затворена откъм бул. „Васил Априлов“, тъй като отварянето ѝ би увеличило трафика, обясни кметът Иван Тотев..
 
2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Пространство ще бъде на едно ниво и само указания в маркировката ще определят къде е улицата, къде да преминават автомобили и къде пешеходци. Новият генерален план предвижда още въвеждане на еднопосочно движение по бул. „Марица“ – север, в участъка от кметството на община Марица до магазин „Лекси“ в посока изток-запад.
 
Още 10 нови паркомата в пловдивската „Синя зона“

Документът ще включва още чрез новия бул. „Северен“, проекта „Модър-Царевец“ и връзката на „Кукленско шосе“ с район „Тракия“ да се обособи по-широк пътен ринг за извеждане на автомобилите и така да се облекчи трафикът в Пловдив.
 
Според данни, 10% от него е транзитен и се съсредоточава в преминаване през Тунела, поради липсата на Околовръстен път. Броят на МПС-та в Пловдив е достигнал 191 000. Само леките автомобили са 150 000, допълнително са бусовета, моторите и камионите. В града има 13 000 повече леки автомобили от 2015 година. Броят им расте всяка година, въпреки че отписаните МПС са между 7 000 и 8 000, коментира Тотев.

"Искаме град за хората, а не за автообилите", подчерта още той.

Очаква се новият генерален план на движението в Пловдив да бъде приет в най-скоро време.

Още подробности чуйте  звуковия файл.