Спешно!?  Хиляди касови апарати на софтуерен ъпдейт
Спешно!? Хиляди касови апарати на софтуерен ъпдейт / kasoviaparati.ingo

Спешна софтуерна доработка се налага за всички фискални устройства на DATECS. От няколко дни почти денонощно програматорите в сервизите за касови апарати „преналиват'' фърмуерите на устройствата, които могат да блокират и да спрат да подават коректно данни към НАП.

От фирмата производител са изпратили писма до дистрибуторите си, а те от своя страна до сервизните фирми в цялата страна, в които се посочва, че причината за това е подмяна на софтуера на НАП сървърите, обслужващи комуникацията с фискалните устройства. „Доработката се налага във връзка с изискване на НАП за допълнителни данни, които касовите апарати трябва да изпращат към приходната администрация", се казва още в депешата.

От НАП обаче заявиха за Дарик, че причината за това не е в софтуера им, нито има поставени нови изисквания към търговците и отчетите на фискалните устройства.

Програмистите потвърждават, че Datecs устройства са засегнати най-силно от тази промяна и информират клиентите си своевременно да се свържат с тях за приемане на устройството и извършване на необходимите доработки. На тези, с ненанесени хардуерни корекции, се налага да бъде извършена и промяна по печатните платки.  За апартите от марката DAISY, ELTRADE и TREMOL не е нужен ъпдейт и те ще продължават да изпращат коректно информация.

Софтуерната доработка е безплатна и се поема от производителя, потвърдиха пред Дарик от търговския отдел на Datecs. Фирмата работи с над 700 дистрибутори в цялата страна.

В изпратените до крайните кленти писма пише още, че от 9 септември НАП започват проверки на некоректно подаващите данни фискални устройства. На собствениците на тези апарати, работещи не по изискванията на новия сървър на приходната агенция, е възможно да бъдат съставени и протоколи за нарушение и налагани глоби, се казва още в предупреждението.

От НАП категорично отрекоха да са налагали крайни срокове, както и да планират нарочни проверки и глоби, свързани с това. Не знам кой е измислил датата 9 септември, информацията „се изкривява някъде по трасето", заяви пред Дарик търговският мениджър на Datecs Веска Колева. В същото време, предупредителни съобщения, с поставен краен срок, са разлепени в офисите на всички сервизи.