Сотир Цацаров даде своя глас в пловдивското училище Петър Берон
Сотир Цацаров даде своя глас в пловдивското училище Петър Берон / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Главният прокурор: Гласувах за Европа на гражданите, а не на бюрокрацията!
Репортаж на Искра Койчева
101665
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Изборният ден протича повече от нормално. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Към 18 часа снощи са образувани общо 147 преписки, от които са образувани 13 съдебни производства, като едно от тях вече е прекратено

По 94 от преписките вече са постановени откази, по останалите 40 още се работи,

"Отказите са по различни причини, основно поради това, че извършеното деяние, за което се сигнализира, не представлява престъпление. В 90% от случаите става въпрос за нарушения, които се санкционират по реда на Изборния кодекс от съответните избирателни комисии", уточни Цацаров. 

Той направи сравнение с предишния вот за европарламент, когато досъдебните производства към същото време са били 21, а преписките - 535.

"На фона на това изборният ден протича нормално. Навсякъде в страната е създадена необходимата организация, във всички прокуратури има дежурни прокурори. Работи се в пълно взаимодействие с органите на МВР и на ДАНС", уточни още главният обвинител, който гласува в училище „Петър Берон“.
 
"Гласувах за Европа в автентичния й вид. За Европа на гражданите, а не на брюкселските бюрократи. За Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и друго. Това за мен е Европа", каза още в Пловдив главният прокуро Сотир Цацаров.

Още чуйте в звуковия файл.