машинно гласуване Евроизбори 2019
машинно гласуване Евроизбори 2019 / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Избирателната активност в Пловдив продължава да е вяла. 15 минути преди 20 часа своя вот на евроизборите са дали общо 28.29% или 84 963 от имащите право на глас 300 324 пловдивчани, съобщи за Дарик председателят на РИК Илиан Иванов. Той уточни, че подробна информация за преференциите и това колко процента подкрепа събират в града на тепетата политическите партии, ще може да се оповести доста по-късно тази вечер.


Иначе, активността на избирателите от район "Източен", където се намира една от най-големите ромски махали на Балканите - "Столипиново", продължава да е най-ниска в целия град - 20. 81%. Първенец продължава да е район „Централен“ – 33,43 %. Там са гласували 21 593 избиратели, в „Южен"  - 18 444, в „Тракия" – 13 142,  в „Северен“ – 12 725, в "Западен - 9609  и в "Източен" - 9450.

В Пловдив  и областта няма данни за драстични нарушения в изборния ден, включително и в ромските махали. Това заявиха по-рано през деня за Дарик радио наблюдателите от Института по социална интеграция. 

В една от секционните избирателни комисии в Столипиново застъпници и наблюдатели са карани да подписват предварително  копие от изборния протокол, а в 45 секция в Пловдив са открити предварително подпечатани бюлетини, което задължително трябва да се прави пред всеки избирател, уточни за Дарик Таня Балова от института.

Дефектирала машина е отказала да чете картите за гласуване в 42-ра избирателна секция в пловдивския район „Тракия“, научи Дарик. „Направен е протокол с представител на фирмата. На практика машината е блокирала“, обясни пред Дарик говорителят на РИК 16 Гергана Костадинова.  


Друга машина в район "Западен" също е блокирала временно, но след намесата на техник, гласуването е подновено, съобщиха слушатели на Дарик. 

Машина блокира и в Смолян. До обед тя е регистрирала само един подаден глас, което налага резултатът от машинния вот там да бъде установен чрез ръчно преброяване, обясни Таня Балева от Института по социална интеграция.

Вотът от блокираните машини за гласуване в града и региона ще бъде установен чрез ръчно преброяване.

Няколко сигнала са постъпили от началото на изборния ден, каза още Гергана Костадинова.
 
Член на СИК в Професионална гимназия по битова техника в Пловдив е упътвал гласоподавател на чужд език, по информация на Дарик – на турски.
 
Сигналът е оставен без уважение, защото се е оказало, че лицето е посочило към коя секция да се насочи избирателят, за да упражни правото си на глас, а не за коя партия“, обясни Костадинова. 
 
"В секция пък в район „Северен“ е възникнало напрежение заради провокативно поведение на застъпник, но му е направена му е забележка и обстановката там е спокойна", допълни още тя.
 
Заради закъснение за началото на изборния ден, в Пловдив бяха направени над 100 заменки на членове на СИК. Председателят на Районната избирателна комисия уточни пред Дарик, че кворум в 477-те секционни избирателни комисии в града има и те са отворили навреме.  

Информация и сигнали за изборния ден може да подавате в редакцията на Дарик радио Пловдив и на дежурните телефони  0899 910318 и 0888 265018, както и на официалната страница на медията във Фейсбук.

От началото на изборния ден до един час след обвявяване на края на евровота сигнали можете да подавате и в пловдивската прокуратура до Районния прокурор Чавдар Грошев и заместничката му Румяна Зайкова-Калеева, както и на денонощно откритата линия на МВР.