Смях и подозрения около експертизата за харчовете на Ванко 1
Смях и подозрения около експертизата за харчовете на Ванко 1 / netinfo
Непълна и неясна експертиза на разходите за задгранините пътувания на Ванко 1, която изпълнява едва наполовина поръчката на съда, стана причина за трето поред отлагане на процеса за отнемане на имущество на рапъра, придобито от престъпна дейност. Съдът предупреди вещото лице, че ще му бъде наложена глоба, ако на следващата дата по делото – 9 март, не представи пълно заключение. На днешното заседание стана ясно, че 7 години поред – с прекъсване от една- домакинството на Иван Главчев е било „на червено”, т.е. разходите на семейството са превишавали законните приходи.

Комисията Кушлев иска конфискация на два автомобила, дяловете на рапъра в 2 фирми и имот с къща в с. Ягодово, който се води на името на 10-годишния син на Иван Главчев Петър.

Вещото лице Блага Димитрова представи заключение за разходите по 22 пътувания на Ванко в чужбина, макар че трябваше да направи това за 50 излизания зад граница. Тя се оправда, че за останалите държави не е открила в Интернет цени на горивата за съответния период. В експертизата й обаче липсваха и разходи за преспиване и престой зад граница, въпреки че за това има действащ нормативен документ. В съдебната зала отсега стана ясно, че защитата на рапъра ще оспорва и  вече пресметнатите разходи за задгранични пътувания. Те са изчислени на принципа „от столица до столица”, макар че в 5 от случаите Иван Главчев е влизал в Гърция за един час – време, през което е невъзможно да стигне до Атина и да се върне обратно до българската граница. Самият брой задгранични пътувания, за които се прави експертизата, пък мистериозно бе намален от 53 в началото на процеса на 50, колкото са подадени в последната справка от МВР.

Не мога да коментирам личностните и професионални качества на вещото лице, каза инспектор Георги Чобанов от комисията Кушлев. Самата Блага Димитрова се скри обратно в съдебната зала и обърна гръб на журналистите при въпроса дали умишлено бави експертизата и дали й е упражняван натиск. От комисията „Кушлев засега няма да искат смяната й и ще преценяват подобен ход, едва след като тя даде заключенията си. /Чуй прикачения звуков файл/

От приетите 2 части на нейната експертиза излиза, че от 1999 г. до 2006-а семейството на Ванко 1 е живяло „на червено”, при това, без в разходите му да е смятана издръжката на трите деца. Изключение прави само 2000-та година, когато приходите в домакинството надвишават с 40 000 лева разходите, но ако се смятат дарените от 88-годишната баба на рапъра 45 000 лева, с които той си е купил Мерцедес. На едно от предишните заседания старицата, която живее на социални помощи, свидетелства, че парите й, надживяли инфлация и деноминация, са спестени от продажби на килими и ковьорчета в арменската кооперация „Селска забрадка”. Според данните, на които стъпва експертизата пък, през 1999-а домакинството на Ванко е карало със стотина лева месечно, ако се съди от посочения разход от 1 220 лева.