Слуховете за масово купуване на председатели на СИК-ове са инсинуация!?
Слуховете за масово купуване на председатели на СИК-ове са инсинуация!? / radio.dariknews.bg/архив
Слуховете за масово купуване на председатели на СИК-ове са инсинуация!?
74884
Слуховете за масово купуване на председатели на СИК-ове са инсинуация!?
  • Слуховете за масово купуване на председатели на СИК-ове са инсинуация!?

Няма как председател на СИК, без значение от коя политическа партия е, да може да подмени резултати от вота на избирателите. Това заяви в предаването "Дарик кафе" председателят на 16 РИК Деница Чингарова по повод неофициалната информация от различни политически сили, че на тези избори се готви масово “купуване” на председатели на СИК-ове, което предполага вписване на различни резултати от гласуването по места и подмяна на вота на избирателите.

Дори и председателят да е “купен”, секретарят е от друга политическа сила, както и останалите членове на секционната избирателна комисия. Те си упражняват взаимен контрол и няма как да бъдат вписани различни от истинските резултати, каза още Чингарова. При записване на гласовете в протоколите присъстват и застъпници, които също следят при броенето на бюлетините. Грешка и подмяна в изборния резултат на територията на Пловдив не може да има, категорична е Чингарова.

С близо 10 хил. души повече са избирателите в 16 МИР, в сравнение с имащите право на глас на евровота през май т.г., съобщи още тя. Това са младежи, навършили и които ще навършат пълнолетие към датата на изборите, затворници, изтърпели наказанието си, пловдивчани, върнали се от чужбина и др. Общо 314 026 са имащите право на глас в Пловдив-град за извънредните парламентарни избори на 5 октомври.

490 са разкритите секционни избирателни комисии, 14 от които са в болници и по една в затвора и следствения арест. В три мобилни секции хората с увреждания ще могат да гласуват в изборния ден.

От 16 РИК гарантират строга организация за пренасянето на бюлетините и охраната им. Само един сигнал за нарушение на предизборната кампания е получен до момента, съобщи още председателят на комисията Деница Чингарова.