/ / iStock/Getty Images
Музеят на родопския карст, който е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа, е вече отворен за посетители. Той беше изцяло обновен и получи изцяло нов дизайн и визия със средства по проект. 

През предходната година са извършени основни ремонтни дейности на всички помещения в сградата на музея. Изцяло е подменена ВиК системата, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и окачен таван.

В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Изградена е нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, обособено е помещение за сувенири, пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.

Оборудването в музея вече е изцяло обновено. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.

Напълно оборудвана мултимедийна зала с мултимедиен проектор, компютърна система и екран, ще представят на посетителите животинските видове, които живеят в пещерите и  тези, които са ги обитавали в миналото. Уред за холограмно изображение също ще представя животните, както и хората, обитавали пещерите преди хиляди години.