До месец ще приключи почистването на коритото на река Стряма в землището на село Трилистник.

Това съобщи пред журналисти Костадин Чолаков, управител „Напоителни системи“ ЕАД - клон "Марица" след инспекция на областният управител на Пловдив Ангел Стоев на дейностите.

Протестна готовност в Трилистник заради непочистеното корито на река Стряма (ВИДЕО)

През септември миналата година селото беше наводнено след като придошлите води скъсаха диги и заляха повече от 100 къщи. Превантивното почистване започна в средата на март първоначално само с техника и работници от дружеството.

По-късно към тях се присъединиха и екипи от горските стопанства на „Южно Централно държавно предприятие“ със специализирани машини за разчистване на храстовидната растителност и дърветата.

В района на Трилистник ще бъдат почистени два участъка преди и след моста на реката в селото с обща дължина 1.4 км. Между четири и шест машини работят на смени, посочи Чолаков. По думите му има много ерозирали участъци по бреговете на реката, които са запълвали.

"Инертни материали не са вадени от речното корито", подчерта Чолаков. След като приключим със село Трилистник, ще продължим нагоре по течението на река Стряма, каза областният управител. В почистването участва техника, пренасочена от клоновете на "Напоителни системи" в Сливен и Пазарджик.

"Най-големият проблем на дружеството е, че няма достатъчно техника. Държавата трябва да помогне на собственото си дружество и то да бъде финансирано целево за закупуване на техника", коментира Стоев.

Жители протестираха в Трилистник с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма

На 19 март жители на няколко села от община "Марица" излязоха на протест с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма. Хората бяха притеснени, че наводнението от септември миналата година може да се повтори.

"Еднакво са пострадали 112 къщи - огради, етажи, приземни постройки", припомни кметът на Трилистник Мирчо Петров. По думите му през последните 100 години две наводнения са заливали селото. "Повече от 15 години коритото не е разчиствано", допълни кметът.
Ирина Шопова, БТА