Страх в пловдивското село Трилистник. Жителите се опасяват от ново голямо наводнение, което ще отнесе къщите и дворовете им, предава NOVA.

Причината е непочистеното корито на участъка на река Стряма, която минава през населеното място. Страхът им се засилва от предстоящото снеготопене и очакваните валежи.

Именно обраслото с гъста растителност дъно на реката стана причина за скъсването на дигата на няколко места и заливането на селото в ранните часове на 3 септември. Местните се страхуват, че непочистената река отново ще залее не само къщите, но и АМ “Тракия”.  

Тонове земеделска продукция е унищожена в Трилистник

“През нощта съм стояла, за да наблюдавам реката, да не би да дойде пак”, разказва една от потърпевшите при наводнението през септември, когато реката залива цял един етаж от имота й.

“Почистихме всичко. Досега сме хвърлили 20 000 лв. и оттук-нататък все едно не сме правили нищо:, допълва жената.  По думите ѝ кметът на селото прави нощни дежурства, но не получава помощ от институциите и областната управа.

Друго семейство вече половин година живее във фургон. “Ако ни залее пак, ще ни отнесе с фургоните”, казва жената. “Моля се на министрите на земеделието, околната среда и водите и на регионалното развитие да дойдат при нас, за да се реши 10-годишната сага.

10 години ние пишем до “Напоителни системи”, “Басейнова дирекция”, Областна управа, до министерството”, каза кметът на селото Мирчо Петров и призова за помощ. От областната управа предоставиха писмо, адресирано до изпълнителния директор на “Напоителни системи”, до вътрешния министър и до министъра на земеделието. 

В официалната кореспонденция се казва, че “Напоителни системи” - клон Марица няма необходимата техника за извършване на необходимите дейности за почистване на коритото на реката”, затова областният управител моли държавата спешно да се намеси.
nova.bg